divendres, 26 d’agost del 2016

Còpies de seguretat
 
Avui dia, tant les empreses com els particulars guardem gran quantitat d'informació en els nostres equips informàtics. En un gran nombre d'entitats i llars aquesta informació es troba protegida contra amenaces lògiques gràcies a programes específics com a antivirus o firewall.

No obstant açò és imprescindible realitzar còpies de seguretat que ens permeten restaurar la informació en cas de pèrdues ja que d'una altra manera ens podem trobar amb que el treball de moltes hores d'esforç es perd per no haver anat amb compte de guardar-ho en un suport alternatiu.

Les còpies de seguretat garanteixen la integritat i disponibilitat de la informació. I a més ens serviran per a restaurar el sistema operatiu, les aplicacions i les dades en cas d'ocórrer algun desastre.

Hem de tenir també present les exigències de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades a les empreses que emmagatzemen dades personals d'usuaris: estan obligades a realitzar còpies de seguretat d'aquestes dades.

Un altre punt en el qual hem de pensar també és com destruir de manera segura els suports on hem guardat dades, ja que en molts casos contenen informació confidencial. Una vegada considerada obsoleta la màquina que els emmagatzema, si la tirem o la reciclem o l'embenem cal evitar que aqueixes dades siguen accessibles. Per tant, hem d'assegurar-nos que aqueixes dades s'han destruït totalment.
 
Tipus de còpies de seguretat
 
Depenent de la quantitat de fitxers que s'emmagatzemen en el moment de realitzar la còpia, podem distingir 3 tipus de còpia de seguretat:

Completa:

Realitza una còpia de tots els arxius i directoris seleccionats.

Diferencial:
Es copien tots els arxius que s'han creat o actualitzat des de l'última còpia de seguretat completa realitzada. Per exemple, si fem una còpia de seguretat completa tots els divendres a les 00:00 hores i una còpia de seguretat diferencial la resta de dies, cada còpia diferencial guardarà els arxius que s'hagen creat/modificat des del divendres a les 00:00.
El gran avantatge d'aquest tipus de còpia és que requereix menys espai i temps per al procés de còpia.



Incremental:
Es copien els arxius que s'han modificat des de l'última còpia de seguretat completa o diferencial realitzada. Per exemple, si fem una còpia de seguretat completa tots els divendres a les 00:00 hores i còpies de seguretat incremental la resta dels dies a la mateixa hora, cada còpia incremental solament guardarà els arxius que s'hagen modificat el dia que es fa la còpia (des de les 00:00 fins a les 23:59).
L'avantatge d'aquest tipus de còpia enfront de la diferencial és que aquesta és més ràpida i ocupa menys espai.
Però cura perquè si necessitem restaurar els arxius per pèrdua o desastre, necessitarem la còpia de seguretat completa i totes les incrementals realitzades des de la còpia completa.
 
 
 
 
 
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada