dilluns, 29 d’agost del 2016



Mitjans d'emmagatzematge
 
Sigui quin sigui el model de repositori de dades que triem, és necessari utilitzar un mitjà físic per emmagatzemar les dades. Aquests mitjans poden ser:
 
Cintes magnètiques: han estat el mitjà d’emmagatzematge més usat fins fa poc, perquè oferien unes capacitats molt grans amb relació al preu. Darrerament, això ja no és cert perquè els discos durs externs s’han abaratit molt. El format d’aquestes cintes magnètiques pot ser molt divers i sovint és específic, cosa que dificulta força la restauració de les dades si no es disposa del lector específic. Les cintes magnètiques són d’accés seqüencial i el temps d’accés és lent. De totes maneres, si fem operacions de lectura o d’escriptura d’una manera seqüencial o continuada, la velocitat pot ser prou ràpida, comparable a la dels discos durs.
 
Cinta emprada per a l'emmagatzematge de dades i per a la creació de còpies de seguretat.
 
Disquets: avui en dia gairebé en desús; eren populars durant la dècada de 1980 i el començament de la dècada de 1990. Tenien una capacitat molt limitada, per la qual cosa avui en dia són inútils.
 
Unitats de disquets de 8, 5,25 i 3,5 polzades

Discos durs: a causa de la baixada contínua de preus dels discos durs, s’han transformat en un mitjà d’emmagatzematge de dades molt competitiu. Tenen un temps d’accés baix, una capacitat cada vegada més gran i són fàcils de gestionar i utilitzar. Normalment, per crear còpies de seguretat en discos durs, en fem servir d’externs, que es connecten al sistema informàtic mitjançant la interfície SCSI, USB, FireWire, eS- ATA, o també Ethernet, iSCSI, o Fibre Channel, en cas que els discos durs siguin físicament més lluny del sistema informàtic.
 
Disc dur intern

Discos òptics: podem fer servir CD o DVD (gravables o regravables) per crear còpies de seguretat. L’avantatge d’utilitzar aquests mitjans d’emmagatzematge és que es poden llegir en qualsevol ordinador que disposi del lector (avui en dia la pràctica totalitat). També podríem fer servir mitjans més nous com ara el blu-ray disc, però tot i que té una capacitat molt més gran que els DVD, el seu cost també és molt més alt i no surt gaire a compte.
 

Discos òptics CD i DVD
 
Emmagatzematge d’estat sòlid: inclouen les memòries flaix USB i també les targetes de memòria utilitzades en les càmeres digitals i altres dispositius (Compact Flash, Secure Digital, Memory Stick…). Aquests dispositius no són especialment barats, però són molt portables i fàcils d’utilitzar.
 
 
Disc de estat sòlid SSD

Tarjetes de memòria

 
Servei de còpies de seguretat remot: consisteix a utilitzar Internet per trametre la informació important del nostre sistema informàtic a un servidor de còpies de seguretat remot. Tot i que, evidentment, la velocitat serà molt més lenta que si ho fem en un mitjà d’emmagatzematge local, l’augment de velocitat d’accés a Internet ha popularitzat aquest mètode. Ofereix una protecció molt alta davant de desastres que podrien destruir sistemes d’emmagatzematge que fossin físicament propers al sistema informàtic, com, per exemple, en el cas de focs, terratrèmols, inundacions… Sovint, per assegurar la privacitat de les nostres dades, els proveïdors d’aquests serveis també faciliten eines d’encriptació.
 
 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada