dilluns, 29 d’agost del 2016

Gestió del procés de creació de còpies de seguretat
 
La creació d’una còpia de seguretat és un procés; per tant, a mesura que les dades de les quals hem fet una còpia de seguretat es modifiquen, cal actualitzar aquestes còpies. Tots els tipus d’usuaris, tant en l’àmbit domèstic com en l’àmbit empresarial, necessiten protegir les seves dades, malgrat la freqüència i la magnitud de les còpies de seguretat és diferent. Tot i així, comparteixen les mateixes limitacions i els mateixos objectius.
 
Per tant, sigui qui sigui el que faci les còpies de seguretat, necessiten tenir la certesa que el procés s’ha completat correctament.
 
Incidents relacionats amb les còpies de seguretat:
  • El 1996, en un incendi a la seu central del banc Credit Lyonnais, a París, els administradors de sistemes van entrar a l’edifici en flames per rescatar les cintes en què hi havia les còpies de seguretat, perquè no tenien còpies fora de l’edifici. Molts arxius i dades es van perdre.
  • El Banc d’Amèrica, Time Warner, Citigroup i d’altres organitzacions han patit robatoris o pèrdues de cintes amb còpies de seguretat durant els anys 2005 i 2006.
  • El 3 de gener del 2008 un servidor de correu d’una companyia de telecomunicacions nòrdica va fallar i es va descobrir que la darrera còpia de seguretat s’havia fet el 15 de desembre anterior. Més de 3.000 usuaris es van veure afectats.
 
Implementació
Assolir els objectius definits per a la creació de les còpies de seguretat, tenint en compte les possibles limitacions, de vegades és una tasca força difícil. Tot i així, hi ha un seguit d’eines i de polítiques que ens poden ajudar a aconseguir aquest assoliment d’objectius:
 
Planificació: utilitzant un planificador de tasques, es pot millorar molt la fiabilitat i la consistència de les còpies de seguretat, ja que s’elimina la possibilitat d’error que pot introduir una persona. Gairebé tot el programari de creació de còpies de seguretat implementa aquesta funcionalitat.

 
Autenticació: cal que els usuaris que fan les còpies de seguretat s’autentiquin en algun moment del procés de creació de còpies de seguretat per evitar que persones no autoritzades tinguin accés a informació que ha de ser protegida d’accessos indeguts.
 
 
Cadena de confiança: sovint les còpies de seguretat es fan en suports físics que es poden transportar i, per tant, només hi han de tenir accés persones o empreses de confiança, per tal de protegir la seguretat de les dades copiades.
 
 

 
Les còpies de seguretat i els sistemes de còpies de seguretat es poden confondre amb sistemes amb tolerància a errors i arxius històrics de dades.
 
Les còpies de seguretat es diferencien dels arxius històrics de dades en el fet que els primers són còpies secundàries i, en canvi, els arxius històrics es poden reutilitzar en un futur. Els sistemes de còpies de seguretat es diferencien dels sistemes tolerants a errors en el fet que els primers assumeixen que en algun moment es produirà un error i, en el cas dels segons, assumeixen que no se’n produirà cap.
 
A més a més d’això, hauríem de tenir en compte alguns consells:
  • Com més important siguin les dades que emmagatzemem en un ordinador, més gran és la necessitat de crear-ne còpies de seguretat.
  • Un sistema de còpies de seguretat només és útil si tenim una estratègia de restauració de les dades planificada prèviament.
  • No és aconsellable desar les còpies de seguretat físicament a prop del sistema del quan hem fet la còpia, perquè en el cas d’algun desastre com ara foc, inundacions o alteracions del corrent elèctric, es podrien provocar danys en les còpies de seguretat.
  • Cal automatitzar la creació de còpies de seguretat, perquè les còpies manuals són subjectes a error.
  • Cal mirar d’emmagatzemar les dades copiades en formats estàndard o oberts per contribuir al procés de recuperació, en cas que el programari de creació de còpies de seguretat quedi obsolet.
  • Les còpies de seguretat de vegades fallen i, per tant, cal una estratègia de monitoratge i de validació per tal d’assegurar-nos que les còpies fetes són correctes.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada